Blauw, zo hemelsblauw…

Peter en de monikkenpeper

Blauw, zo hemelsblauw…

Het is september : de mooiste tuintijd van het jaar. Enkele planten zijn volop in bloei : Hibiscus en Lavatera springen daarbij direct in het oog. Ook minder opvallende heesters als Perovskia atriplicifolia of russische salie en Caryopteris clandonensis of blauwe spirea sieren de borders met hun blauwe aren. Van dezelfde familie als deze laatste is de monnikenpeper of Vitex agnus- castus. Dat deze plant de geslachtsdrift zou temperen is zeker aan de voortplantingsorganen (want dat zijn toch de bloemen) ervan niet te merken : rijkelijk is de struik getooid met staande aren blauwe bloemen boven handvormig geveerd blad. Toch werd een aftreksel ervan aan jonge mannen gegeven vooraleer ze in het klooster binnentraden ! Ach ja, destijds werden bij ons de dienstplichtigen om dezelfde redenen getrakteerd op kamfer bij de koffie…;) Ook Ceratostigma soorten (loodkruid) hebben nu hemelsblauwe bloemen. En zoals talrijke blauwe of mauvekleurige planten lokt de Verbena vooral de vlinders met zijn buisvormige bloemen.

Blauw is inderdaad de kleur van bloemen die door motten en vlinders worden bestoven : enkel zij zijn in staat om met hun lange roltong de nectar van onder uit de lange buisvormige bloemen van die blauwbloeiers te halen. En daarom bloeien ze ook meer naar het najaar toe : dan zijn er immers meer vlinders !

Uiteraard zijn we momenteel volop bezig met het voorbereiden van onze OPEN TUIN DAGEN die dit jaar van vrijdag 21 tot maandag 1 oktober op ons bedrijf plaatsvinden. Dan is het immers weer ons nazomerke !

Peter

Geef een reactie