Tuinreis 2020: Normandië

(onder voorbehoud van wijzigingen)

Wij hebben ondertussen wat meer details betreffende onze tuinreis naar de prachtige tuinen in de streek rond Dieppe. We logeren met 2 overnachtingen in het **** Hotel Du Casino De Dieppe, op basis van bed and breakfast. We voorzien evenwel eveneens twee avondmalen inbegrepen in de prijs. Het ziet er inderdaad naar uit dat we een mooie tijd zullen beleven in een prachtige omgeving gedurende de langste dagen van het jaar !

Ook het programma is lichtjes aangepast (en kan nog wijzigen) :

Voor 28/06 tot en met 30/06: nog enkele plaatsen vrij

De zondag vertrekken we vanuit Veurne met een tussenstop aan de baai van de Somme, en we  bezoeken Jardin Plume te Azouville-sur-Ry, een vederlichte tuin met een weliswaar klassieke indeling die toch een betoverende en onvergetelijke indruk achterlaat, en een gevoel van lichtheid in je losmaakt. Sylvie en Patrick Quibel creëerden dit prachtige pareltje op luchtige wijze doorspekt met vaste planten rond een oude Normandische hoeve, in een spontane natuurlijke en hedendaagse stijl.

Op maandagmorgen bezoeken we eerst de tuin Le Vastérival te Sainte-Marguerite-sur-mer : de tuin van wijlen Prinses De Sturdza(1914-2009), een vrouw van Roemeense afkomst die reeds sinds 1957 op zeer eigenzinnige wijze een interessante plantkundige collectie integreerde in de ‘Jardin de la Vallée’, een bloeiend bos, interessant in de 4 seizoenen. Zij is ook de initiatiefneemster van de transparante snoei waarbij door het wegnemen van de onderste takken van bomen en heesters meer doorkijk in de beplanting wordt bekomen. We passeren het Bois des Moutiers, de befaamde tuin van sir Edwin Luytjens en Gertrude Jeckyll, die helaas tijdelijk niet te bezoeken is wegens werken.

Maandagnamiddag bezoeken we dan de privétuin van L’étang de l’Aunay, een schitterende privétuin van een gepassioneerde Jean Louis Dantec  op de falaisen van Varengeville-sur-mer.  Deze 6 hectaren grote creatie van de ‘selfmade’ amateur is een werkelijk driedimensionaal schilderij dat uitgeeft op een drietal meren omzoomd met de door de eigenaar zelf uitgezochte bijzondere planten en heesters en bomen uit de vier windstreken. We worden door hem persoonlijk rondgeleid.

Dinsdagochtend bezoeken we de privetuin van Pascal Cribier, le bois de Morville (foto bovenaan). Het is een hedendaagse creatie van deze befaamde landschapsarchitect die wereldwijd meer dan 180 tuinen en parken ontwierp. Zijn tuin met zicht op de Atlantische oceaan was terzelfdertijd zijn experimentele en toch ook atypische privétuin waar de ontwerper met licht en welgekozen bomen op de juiste plek 8 hectaren omtoverde tot een visueel juweel. Bovenaan de falaise, bij de woning straalt de tuin een origineel meer formeel karakter uit. We kunnen deze tuin van de in 2015 te Parijs overleden meester uitzonderlijk bezoeken.

Dinsdagmiddag sluiten we af met de tuin van tuinarchitect Alexandre Thomas, Le Jardin Agapanthe. Hier bezoeken we de tuin, een eigentijdse en intimistische setting met eigenzinnige en zeer verscheidene atmosferen, een charmerend parcours dat de bezoeker van verrassing naar verrassing voert in een labyrint van opeenvolgende groene ruimtes. De structuur vormt het decor voor een ruim plantenpallet op subtiele manier verbonden met het minerale door middel van gravel, terrassen en tegels, en meubels onder de vorm van banken, vazen en hekkens.

Vervolgens keren we huiswaarts vol nieuwe ideeën en Normandische energie.

Het aantal deelnemers is bewust beperkt gehouden tot 20 personen, daarom zijn er dit jaar wegens de grote belangstelling twee reizen gepland. De eerste reis vindt plaats van 19 tot 21 juni en deze is bijna volzet. Deze tweede reis vindt plaats van zondag 28 tem dinsdag 30 juni. We reizen terug met de bus en chauffeur Mathias van de Firma Sercu uit Roeselare.

Meer info ? bel gerust Peter op  0498 167807

Geef een reactie