Lenteschoonmaak

Digital StillCamera

Nog zo eentje dat je ‘grondig’ mag terugsnoeien in het voorjaar is grootmoeders oorbellen of Leycesteria formosa

Het is tijd om de tuin onder handen te nemen. Nu ruimen we de takken en bladeren die we hebben laten liggen als winterbescherming en snoeien we diverse struiken terug. Zeker de struiken die op eenjarig hout bloeien in het najaar mogen we nu diep terugsnijden, tot op 20 cm boven de grond. Buddleja davidii, Perovskia, Caryopteris, Hydrangea arborescens ‘Annabelle’, Cornus alba ‘Sibirica’, Baccharis halimifolia… .

Ook het onkruid pakken we tijdig aan : het zevenblad is nu pas opgekomen en de jonge bladeren kunnen we nu reeds een eerste maal bespuiten of aanstippen met glyfosaat.

In diverse heesters gaan we zien waar takken elkaar kruisen : één van beide dient weggesnoeid te worden. En we brengen opnieuw leven in de tuinbodem door het uitspreiden van – onkruidzaadvrije – compost. Ook turf is bij ons een zeer nodige jaarlijkse toediening : de bodem wordt verzuurd zodat de opname van voedingsstoffen (P,Mg) en sporenelementen

Catalpa01

Catalpa of trompetboom kan verwelkingsziekte weerstaan mits toediening van lavameel

(Mn, B, Cu, Zn) verbetert. De pH van onze kustbodems is immers nogal hoog. Hierdoor komt het dat diverse planten het moeilijker hebben, zoals hortensia, pieris en skimmia. Tevens helpt turf om zoals een spons water op te slaan, en dat is wel nuttig bij warme zomers zoals vorig jaar. Turf, compost en nuttig bodemleven zijn samen verpakt in het handige product Vivimus.

Wij gaan nu eveneens alle planten bijmesten : een handvol siertuinmest per struik is een minimum voor het bekomen van groei en bloei. Vergeet ook niet dat welgevoede planten minder snel vatbaar zijn voor ziekten en plagen.

Waar er problemen zijn met bodemschimmels biedt Antagon een oplossing : de honingzwam of Armillaria mellea die liguster en andere houtachtigen aantast, en Verticillium of verwelkingsziekte bij clematis en Catalpa worden weggejaagd door de goedaardige Trichoderma, net als de truffels zijn ze onze grondgenoten !

Peter

PS : NIEUW : WIJ ZIJN DIT SEIZOEN OPEN OP ZONDAG VAN 10 TOT 13 u 

en dit vanaf zondag 12 april tot en met zondag 17 mei

Geef een reactie