Zoals de Marokkaanse boombrem (Argyrocytisus battandieri) er nu bij staat in onze toontuin, is hij werkelijk onweerstaanbaar. Zijn zilverachtig drietallig blad toont reeds dat de plant met de klaver en de goudenregen verwant is. Inderdaad, deze plant behoort tot de vlinderbloemigenfamilie, die tevens peulvruchtigen genoemd worden omwille van de peulvormige vruchten zoals erwt en boon. De bloemen zijn echter nog opvallender : rechtopstaande grote gele aren die de typische geur van ananas verspreiden. In onze streek is de grote struik of kleine boom voldoende winterhard : de plant is afkomstig uit het Atlasgebergte in Marokko waar hij op grote hoogte groeit, en daar kan het flink koud zijn. Zoals alle vlinderbloemigen groeit deze plant op zandige en arme grond, dank zij de stikstoffixerende rhizobiumbacteriên in de wortelknobbeltjes. De plant wordt tot 4 m hoog en is halfwintergroen.
– Er zijn heel wat mieren actief in de tuin, en zelfs in huis. Als je ze op een plant ziet lopen, betekent dit dat er vrijwel zeker bladluizen in die plant huizen. De mieren halen immers de honingdauw die de bladluizen via hun achterlijf afscheiden naar hun nest. Daarop is eveneens een zeer doeltreffende mierenbestrijding gebaseerd : er zijn mierendoosjes in de handel die een zoet lokmiddel bevatten, wat de mieren ijverig naar hun nest slepen. Het ingewerkte insecticide zal dan in het nest zelf grondig zijn werk doen en aldus de hele kolonie vernietigen. Mierenpoeder van Ecostyle is een ander efficient middel dat hun pantser beschadigt.
– Niet alle binnengebrachte bruine plantendelen vertonen plagen of ziekten ; soms vertoont de plant bruine vlekken door gebrek aan een of ander voedingselement. Magnesiumgebrek, maar ook potasgebrek komt soms voor. In eerste instantie dient dan de zuurtegraad (pH) van de grond worden aangepast. Bij een kalkrijke grond hebben we een hoge pH, zoals hier aan zee vaker het geval is; dan zijn vele voedingselementen minder of niet opneembaar , en is de beste remedie het toedienen zuurwerkende turf en oppervlakkig inwerken. Toch vergeten vele mensen dat planten ook graag een beetje eten krijgen. Zelf eten wij drie keer per dag, maar de planten in de tuin worden vaak wel eens over het hoofd gezien. Af en toe een weinig kompost, organische of scheikundige mest zal uw tuin dan ook maar alleen maar goed doen ! En beter in verschillende keer een klein beetje dan in één keer veel. En voor degenen die vergeetachtig zijn bestaan er plantbriketten die de planten zelfs gedurende drie jaar lang van voeding voorzien !
Peter