Bloemen Buiten

20150513_113357

Koreaanse mispel in vol ornaat

Met het passeren van Mamert, Pancraas, Servaas en Bonifaas kunnen we met gerust hart de bloemetjes buiten zetten. We zijn al geruime tijd bezig eigenlijk, want het risico op vorst is aan de kust wel lager dank zij de golfstroom. Deze laatste maakt het ook mogelijk heel wat planten in onze kusttuinen toe te passen die je in het binnenland niet aantreft. Zo is Rhaphiolepis indica ‘Springtime’ een ideale groenblijvende heester  om de lange dagen mee op te fleuren. Om je te vergewissen van de ruime keuze planten voor kust en polder is het goed regelmatig eens binnen te springen op de kwekerij : je ziet altijd wel iets anders dat in bloei staat. De Amerikaanse sering is een blauwe waterval geworden, en de mexicaanse oranjeboom een wit boeket. De gaspeldoorn kleurt het prikkelend geel, en blauw parelzaad ofte Buglossoides purpureocaerulea is een ideale zoutbestendige  bodembedekker aan zee, ook in zand, tussen bomen en in schaduw.20150513_093534

De topper dit jaar is Erysimum ‘Bowles Mauve’ : een echte doorlevende kustplant voor zowel border als bloembak met lange bloei die onversaagd rechtop blijft en alle weer trotseert, maandenlang. Zijn nederlandse naam muurbloem vertelt dat hij ook op rotsen en muren gedijt.

Bladhoudende heesters mogen gesnoeid worden van mei tot augustus, nu dus; en het loont tevens de moeite uw planten te controleren op de aanwezigheid van bladluis en ander gespuis. Zo is de Elaeagnusbladvlo op heel wat plaatsen actief, maar ook rupsen, larven en slakken zijn na de zachte winter massaal aanwezig in onze troeteltuinen. Vergeet ook niet te bemesten en de nodige mineralen toe te dienen : een welgevoede plant biedt beter weerstand aan al die ongenode gasten !

Geef een reactie