Enige winterbloeiers

De Jasminum nudiflorum of winterjasmijn heeft de lente in zich(t)

De Jasminum nudiflorum of winterjasmijn heeft de lente in zich(t)

Momenteel zijn heel wat heesters in hun nopjes, euh ’t is te zeggen ze zijn letterlijk uit hun knoppen gebarsten en staan op dit eigenste moment met hun kroonjuwelen te pronken. Door het zachte winterweer is alles weliswaar ietwat vroeger dan normaal. Maar wat kan je echter nog normaal noemen? Vorige week werd het bedrijf van een collega kweker in een oogwenk tegen de grond gesmakt door een valwind tijdens een kort maar hevige storm. De natuur laat zich vooralsnog niet temmen.

 

Hamamelis x intermedia 'Diane' is de mooiste roodbloeiende cultivar van de toverhazelaar.

Hamamelis x intermedia ‘Diane’ is de mooiste roodbloeiende cultivar van de toverhazelaar.

De hamamelis of toverhazelaar is wel een topper met zijn lintvormige bloemen. Het is een heester waar je absoluut geen werk aan hebt : lang bloeien, je hoeft niet te snoeien, een mooi ontluikend blad in de lente, dat zich mooi ontwikkelt in de zomer en een mooi geel-oranje-rode herfstkleur vertoont. Hamamelis bestaat in diverse cultivars, en de cultivars ontwikkeld door Jelena de Belder de befaamde plantswoman van het arboretum van Kalmthout zijn wereldwijd geliefd. Een mooie cultivar met bronsoranje bloemen is genoemd naar haar dochter Diane.

Lekker winterparfum

Lekker winterparfum

Ander moois dat nu bloeit en tegelijk lekker geurt is de Lonicera fragrantissima, een struikvormend broertje van de bekende kamperfoelie, de geurende klimplant. De bloemen zijn wit maar verspreiden een sterk natuurlijk parfum. In een periode waarin slechts weinig insecten onderweg zijn loont het de moeite de zeldzame passerende exemplaren te lokken met de belofte van een heerlijke beloning onderin de bloemen onder de vorm van nectar. Het enige wat de plant van het insect in ruil daarvoor verlangt is een beetje stuifmeel van de ene bloem naar de stamper van een andere te brengen.

De geurige roze bloeiwijzen van Viburnum x bodnantense 'Dawn'

De geurige roze bloeiwijzen van Viburnum x bodnantense ‘Dawn’

Ook Viburnum x bodnantense tooit zich met roze ponponnetjes, net als Viburnum farreri waar ze sterk op lijken. Bji deze laatste zijn de bloemen iets bleker. Zoals alle voorgaande heesters bloeien ze op het naakte hout, dit wil zeggen vooraleer het blad verschijnt.

 

Sarcococca’s zijn groenblijvende winterbloeiers die met hun kleine witte bloemen een zeer sterk aroma verspreiden. Het is dan ook aangewezen deze heestertjes nabij een plek te planten waar je vaak passeert : het zal je verbazen hoe deze kleine struikjes je telkens weer verrassen met hun bedwelmende geur in de anders zo sombere winterperiode.

Sarcococca confusa : klein maar dapper vleesbesje

Sarcococca confusa : klein maar dapper vleesbesje

Gelukkig zijn de dagen alweer wat aan het lengen….
Peter

Geef een reactie