Maartse grillen

Tuinperikelen

DSC00019

Je kan gevoelige planten ook droog houden door ze te planten op een steenheuveltje zoals hier in domein Hemelrijk te Essen

De trend van de natte winters lijkt zich te bestendigen. Al dat overtollig water is nefast voor de fijne haarworteltjes van onze tuinplanten; vooral droogteminners en zonnekloppers zoals lavendel, tijm, rozemarijn houden niet van natte voeten. Groenblijvende planten en heesters fungeren ook als pompen, zij zorgen ervoor dat de eromheen staande planten gedraineerd worden. Hun bladeren blijven immers water uit de bodem verdampen via de huidmondjes.

Wanneer planten ? Het plantseizoen is nog volop aan de gang. Wie in het najaar niet de tijd of de mogelijkheid had om bomen, rozen en fruitgewassen te planten kan nu nog aan de slag : zolang de grond maar niet hardgevroren ligt kan je planten. Tot eind april kan met naakte wortel geplant worden. En er kan nog altijd een boompje bij, zeker hier in onze streek.

Felco

Een goeie Felco is nu je beste gereedschap in de tuin !
Vergeet ze niet af an toe te ontsmetten met dettol, alcohol, javel of dergelijke.

Er mag nog gesnoeid worden. Rozen bijvoorbeeld kunt u nu tot op de helft terugknippen. Eind maart kunnen ze dan tot op een drietal ogen teruggezet worden. Ook fruitbomen en sierheesters kunnen nog onder het mes. Let er wel op als de struik in kwestie bloeit op het éénjarig of tweejarig hout. In het eerste geval mag je goed kortwieken. In het tweede geval enkel dood hout en misvormingen wegknippen !

 

Annabelbollen kort snijden eind deze maand.

Annabelbollen kort snijden eind deze maand.

Aan hortensia moet je nog niet komen. Het is verleidelijk om ze nu al in te knippen maar ik zou toch wachten tot eind maart. Dan mogen de Annabellekes kort gewiekt worden. Bij de gewone hortensia enkel de bloemen van vorig jaar uitknippen tot op een grote knop. In oude struiken kan je enige takken van beneden af wegnemen om de plant wat te luchten.

Peter

 

Geef een reactie