Decembertips

We kunnen nog steeds genieten van zachte temperaturen. Ideaal om nog wat tuinklusjes op te knappen.

Zoals het opruimen van afgevallen bladeren. Hou ze bij en verdeel ze rond vorstgevoelige planten. Verdorde stengels en bladeren van vaste planten bieden ook bescherming tegen de koude. Ruim daarom uw plantenborders pas op na de winter. Ook het snoeien doen we liever in het vroege voorjaar, omwille van de winterbescherming die de takken nog kunnen geven.

Uitzonderingen hierop zijn: de berk, notenboom, kastanje, druivelaar, esdoorn en haagbeuk. Snoei deze nú. Eenmaal hun sapstroom terug op gang is, kunnen ze doodbloeden bij het snoeien.

De sub-tropische planten (zoals olijfboompjes) die niet vorstvrij overwinterd kunnen worden, worden bij aanhoudende vorst best toch goedingepakt. Gebruik hiervoor vliesdoek, jute, een oud laken, … maar vermijd plastiek! (dit verstikt de planten) Om het u helemaal gemakkelijk te maken, hebben we naast vliesdoek op rol ook beschermhoezen in vliesdoek (met ritssluiting).

Lava is eveneens een prima winterafdekmiddel : kleine luchtkamertjes erin vervat zijn prima isolatie, ze slorpen zonnewarmte op, de merels zitten er niet in te rommelen en onkruid wordt bedwongen. Bovendien geeft lava onontbeerlijke mineralen aan bodem en wortels : minder ziekten en plagen dank zijde extra silicium.

lavamulching : doeltreffend, duurzaam en mooi ogend !

 

Ondertussen zijn alle haagplanten, rozen, sier- en fruitbomen met blote wortel binnen. Zolang de ondergrond niet bevroren is, kunnen deze geplant worden. En dit tot ongeveer in de maand maart.

Geef een reactie