Planten en konijnen

 

Ze zijn niet compatibel, deze langorige knaagdieren en onze waardevolle tuinplanten. Wij kunnen er hier van meespreken : in de wei achter de kwekerij huppelen ze vrolijk en vrij. Achter onze kniptuin zetten we nog pas maar nieuwe haagplantjes in of zij zetten er terstond hun scherpe tandjes in… .zietapuppies2

Neen, het zijn onze vrienden niet, die vraatzuchtige huppelaars. Bij gebrek aan loof graven ook naar frisse wortels van onze kruiden, border en haagplanten.

Je kan natuurlijk kiezen voor giftige planten als taxus, buxus, Euphorbia  of wolfsmelk, Rhus en Cotinus, Laburnum of goudenregen, een hele rist planten die konijnen niet lusten staat ter beschikking. We kunnen ook stekelige planten zoals rozen, gaspeldoorn en zuurbes nemen, die de bijtgrage beestjes aanvankelijk toch met een prikje op andere gedachten -en planten- brengen.

Ook aromatische planten staan niet direct op het menu van het konijn, zoals lavendel, thijm en rozemarijn, de kerrieplant en de santolina…  .

Ingegraven afsluitingen plaatsen, boombeschermers en afweerpasta aanbrengen zijn goede maar niet altijd even oogstrelende mechanische afweermiddelen. Gelukkig hebben we ook nog onze trouwe viervoetige vriend die dat stelletje rabauwen op een afstand weet te houden. En niet zonder enige trots brengt ze af en toe een konijntje mee naar haar vrolijke nest puppies ! De knabbelende langoortjes in de buurt wezen gewaarschuwd !

Peter

1 reactie

Geef een reactie