Vakantieplanten

IMG_1202

Cordyline australis in bloei geeft direct een exotische tint bovenop een heerlijk parfum.

Waarheen je ook trekt op reis, in alle windstreken kom je planten tegen, de ene al wat bekender dan de andere. Langs de wegen, in natuurgebieden, tuinen en parken vinden we een ongelooflijke diversiteit aan grassen, kruidachtigen, heesters en bomen. Afhankelijk van het klimaat van het gebied zijn deze planten ook bij ons toepasbaar. Onze kamerplanten zijn niets anders dan in het wild levende bosplanten uit tropische en subtropische gebieden.

Vele kuipplanten zijn mediterraan, en uit alle hoeken van de wereld met een klimaat vergelijkbaar met dat van ons vind je sierplanten in onze tuinen. Alpiene planten zijn een specialiteit, en uit woestijnen komen dan weer xerofyten of droogteminnende planten. Ook halofyten of zoutminnende planten vind je in woestijnen.

Meer nog zijn we met zijn allen afhankelijk van cultuurplanten die als land- en tuinbouw-gewassen geteeld worden en ons voorzien van voedsel en drank; zonder meel, mout, most geen brood, bier of wijn. Zonder gras geen vlees of zuivel. Groenten, fruit en kruiden :  geen keuken kan zonder (om nog maar te zwijgen over olijfolie, koffie, chocolade, peper en andere specerijen). Bijzonder aan cultuurplanten is dat ze de mens volgen : waar je ook gaat, steeds weer opnieuw ontdek je de vindingrijkheid van de lokale bevolking en de verscheidenheid van de voedselbronnen. Ook voor bouwmaterialen, kleding, verwarming, medicijnen omringen vele culturen zich met planten.

Planten helpen ons ook op onze vakantieplek te herbronnen. Ze voorzien ons van suiker en zuurstof en rustgevend groen. Wuivende palmen en ritsend riet dragen bij aan ons welzijn, en vergeet niet : je tuin is misschien wel je belangrijkste vakantieplek!

Peter

PS WIJ ZIJN GESLOTEN VAN 11 tot en met 20 augustus

Geef een reactie