Tuinreis 2020: Normandië

(onder voorbehoud van wijzigingen)

Dit jaar nodigen we jullie opnieuw uit voor een ontdekkingstocht langs excellente tuinen waarin we de passie van hun ontwerpers ervaren. Deze keer blijven we op het vasteland en gaat het richting Normandië, meer bepaald de streek rond Dieppe. Het wordt een driedaagse met twee overnachtingen in Hotel Mercure La Présidence te Dieppe, 

We richten deze tuinreis in op twee verschillende tijdstippen, beiden met hetzelfde programma.

  • De eerste reis is van vrijdagmorgen 19 tot en met zondagavond 21 juni 2020,
  • De tweede is van zondagmorgen 28 tot en met dinsdagavond 30 juni

1 Le Bois de Morville 

We bezoeken le Jardin Plume te Azouville-sur-Ry  Een tuin van 3 hectare aangelegd rond een oude hoeve in een normandische boomgaard, in 1997 door Sylvie en Patrick Quibel, in een hedendaagse, natuurlijke en spontane stijl. De dichte aanplanting met grassen inspireerde de naam van de tuin : hun immer speelse beweging brengt luchtigheid te midden de vaste planten en contrasteren met de beschermende hagen die de tuin een klassieke Franse structuur geven.  

Le Vastérival te Sainte-Marguerite-sur-mer : de tuin van wijlen Prinses De Sturdza(1914-2009), een vrouw van Roemeense afkomst die reeds sinds 1957 op zeer eigenzinnige wijze een interessante plantkundige collectie integreerde in de ‘Jardin de la Vallée’, een bloeiend bos, interessant in de 4 seizoenen. Het bezoek onder begeleiding van een gids zal ons tonen dat het mogelijk is intuïtief te tuinieren met esthetica als leidend motief : door vernuftig in te grijpen kan je komen tot een ecologisch opgebouwd geheel dat gezien mag worden. Zij is ook de initiatiefneemster van de transparante snoei waarbij door het wegnemen van de onderste takken van bomen en heesters meer doorkijk in de beplanting wordt bekomen. 

2 L’étang de l’Aunay 

L’étang de l’Aunay, een schitterende privétuin van een gepassioneerde Jean Louis Dantec  op de falaisen van Varengeville-sur-mer.  Deze 6 hectaren grote creatie van de ‘selfmade’ amateur is een werkelijk driedimensioneel schilderij dat uitgeeft op een drietal meren omzoomd met de door de eigenaar zelf uitgezochte bijzondere planten en heesters en bomen uit de vier windstreken, mede geïnspireerd door buurvrouw prinses Greta de Sturdza. In 1990 was dit nog een moerassig weiland, nu straalt het de perfectie zelf uit. Een tuin is de school van het geduld, met een paradijs in het vizier. 

Les Jardins de Bellevue in Beaumont-le-Hareng :  Martine Lemonnier en haar familie kochten de site in 1980 en de kunstenares creëerde als autodidact die bijzondere tuin met de hulp van haar man en haar kinderen. Ze zijn natuurlijk aangelegd in verschillende stijlen, met oog voor het maken van levende tableaus met planten, die het hele jaar door in bepaalde kaders verschijnen en nadien weer verdwijnen. Een kleine kwekerij erbij verraadt alweer die passie voor de bouwstenen van haar bijzondere tuin met onder andere een bijzondere collectie Helleborus en Meconopsis. 

Le Bois de Morville, in Varengeville-sur-mer is de creatie van de befaamde landschapsarchitect Pascal Cribier (1953-2015) in een prachtige vallei van 8 ha uitgevend op zee. Hier weerspiegelt zich de ziel, de durf en het buitengewone oog van de meester om vorm en kleur te combineren tot zijn het geheel van de beplanting beantwoordt aan zijn visie voor natuurlijke esthetiek. Van zijn hand zijn meer dan 180 tuinen wereldwijd, van Bora-Bora tot de Tuileries in Parijs, en hij mag gerust in één adem genoemd worden met andere hedendaagse ontwerpers zoals Gilles Clement die we kennen van onder meer de tuinen van l’Abbaye de Valloires. Deze grote meneer laat ons een groot werk achter. 

Le jardin Agapantheis dan weer de reflectie van de personaliteit van tuinarchitect Alexandre Thomas. Een hedendaags en intimistisch opzet die zeer verschillende atmosferen weerspiegelen, en de bezoeker meeneemt van verrassing naar verrassing, in een opeenvolging van groene kamers. De structuur vormt het decor voor een ruim plantenpallet op subtiele manier verbonden met het minerale door middel van gravel, terrassen en tegels, en meubels onder de vorm van banken, vazen en hekkens. 

Het aantal deelnemers per reis is bewust beperkt gehouden tot 24 personen, daarom zijn er dit jaar wegens de grote belangstelling twee reizen gepland. We reizen terug met de bus en chauffeur Mathias van de Firma Sercu uit Roeselare. 

Bij interesse graag een mailtje naar peter.de.coninck@skynet.be en melden welke data en met hoeveel personen je wenst deel te nemen, alsook of je een kamer met dubbel of twee enkele bedden wenst. Je ontvangt dan later meer details en een uitnodiging tot het betalen van een voorschot. 

Het juiste bedrag zal nog worden meegedeeld. 

In de prijs van … euro per persoon op basis van dubbele kamer is inbegrepen : 

  • De autobusreis heen en terug. 
  • De begeleiding door plantenkenner en kweker Peter De Coninck met meerdere jaren ervaring in tuinreizen.
  • Gebruik van de audiofoon. 
  • De overnachting en ontbijt in hotel Mercure La Présidence te Dieppe. 
  • De toegangsgelden van de tuinen.  

Niet inbegrepen zijn  

  • De fooi voor de chauffeur (5 euro per persoon) 
  • Eventuele toeslag eenpersoonskamer  euro per nacht 
  • Dranken, middag- en avondmalen, persoonlijke uitgaven, versnaperingen tijdens de reis. 

Betaalde voorschotten zijn bij annulatie niet recupereerbaar. Verdere info en updates volgen na ons voorbereidend bezoek in het voorjaar. 

Meer info ? Bel gerust Peter op 0498/167807 

Geef een reactie