(onder voorbehoud van wijzigingen)

Dit jaar nodigen we jullie opnieuw uit voor een ontdekkingstocht langs excellente tuinen waarin we de passie van hun ontwerpers ervaren. Deze keer blijven we op het vasteland en gaat het richting Normandië, meer bepaald de streek rond Dieppe. Het wordt een driedaagse met twee overnachtingen in Hotel Mercure La Présidence te Dieppe, 

We richten deze tuinreis in op twee verschillende tijdstippen, beiden met hetzelfde programma.

  • De eerste reis is van vrijdagmorgen 19 tot en met zondagavond 21 juni 2020,
  • De tweede is van zondagmorgen 28 tot en met dinsdagavond 30 juni

1 Le Bois de Morville 

We bezoeken le Jardin Plume te Azouville-sur-Ry  Een tuin van 3 hectare aangelegd rond een oude hoeve in een normandische boomgaard, in 1997 door Sylvie en Patrick Quibel, in een hedendaagse, natuurlijke en spontane stijl. De dichte aanplanting met grassen inspireerde de naam van de tuin : hun immer speelse beweging brengt luchtigheid te midden de vaste planten en contrasteren met de beschermende hagen die de tuin een klassieke Franse structuur geven.  

Le Vastérival te Sainte-Marguerite-sur-mer : de tuin van wijlen Prinses De Sturdza(1914-2009), een vrouw van Roemeense afkomst die reeds sinds 1957 op zeer eigenzinnige wijze een interessante plantkundige collectie integreerde in de ‘Jardin de la Vallée’, een bloeiend bos, interessant in de 4 seizoenen. Het bezoek onder begeleiding van een gids zal ons tonen dat het mogelijk is intuïtief te tuinieren met esthetica als leidend motief : door vernuftig in te grijpen kan je komen tot een ecologisch opgebouwd geheel dat gezien mag worden. Zij is ook de initiatiefneemster van de transparante snoei waarbij door het wegnemen van de onderste takken van bomen en heesters meer doorkijk in de beplanting wordt bekomen. 

2 L’étang de l’Aunay 

L’étang de l’Aunay, een schitterende privétuin van een gepassioneerde Jean Louis Dantec  op de falaisen van Varengeville-sur-mer.  Deze 6 hectaren grote creatie van de ‘selfmade’ amateur is een werkelijk driedimensioneel schilderij dat uitgeeft op een drietal meren omzoomd met de door de eigenaar zelf uitgezochte bijzondere planten en heesters en bomen uit de vier windstreken, mede geïnspireerd door buurvrouw prinses Greta de Sturdza. In 1990 was dit nog een moerassig weiland, nu straalt het de perfectie zelf uit. Een tuin is de school van het geduld, met een paradijs in het vizier. 

Les Jardins de Bellevue in Beaumont-le-Hareng :  Martine Lemonnier en haar familie kochten de site in 1980 en de kunstenares creëerde als autodidact die bijzondere tuin met de hulp van haar man en haar kinderen. Ze zijn natuurlijk aangelegd in verschillende stijlen, met oog voor het maken van levende tableaus met planten, die het hele jaar door in bepaalde kaders verschijnen en nadien weer verdwijnen. Een kleine kwekerij erbij verraadt alweer die passie voor de bouwstenen van haar bijzondere tuin met onder andere een bijzondere collectie Helleborus en Meconopsis. 

Le Bois de Morville, in Varengeville-sur-mer is de creatie van de befaamde landschapsarchitect Pascal Cribier (1953-2015) in een prachtige vallei van 8 ha uitgevend op zee. Hier weerspiegelt zich de ziel, de durf en het buitengewone oog van de meester om vorm en kleur te combineren tot zijn het geheel van de beplanting beantwoordt aan zijn visie voor natuurlijke esthetiek. Van zijn hand zijn meer dan 180 tuinen wereldwijd, van Bora-Bora tot de Tuileries in Parijs, en hij mag gerust in één adem genoemd worden met andere hedendaagse ontwerpers zoals Gilles Clement die we kennen van onder meer de tuinen van l’Abbaye de Valloires. Deze grote meneer laat ons een groot werk achter. 

Le jardin Agapantheis dan weer de reflectie van de personaliteit van tuinarchitect Alexandre Thomas. Een hedendaags en intimistisch opzet die zeer verschillende atmosferen weerspiegelen, en de bezoeker meeneemt van verrassing naar verrassing, in een opeenvolging van groene kamers. De structuur vormt het decor voor een ruim plantenpallet op subtiele manier verbonden met het minerale door middel van gravel, terrassen en tegels, en meubels onder de vorm van banken, vazen en hekkens. 

Het aantal deelnemers per reis is bewust beperkt gehouden tot 24 personen, daarom zijn er dit jaar wegens de grote belangstelling twee reizen gepland. We reizen terug met de bus en chauffeur Mathias van de Firma Sercu uit Roeselare. 

Bij interesse graag een mailtje naar peter.de.coninck@skynet.be en melden welke data en met hoeveel personen je wenst deel te nemen, alsook of je een kamer met dubbel of twee enkele bedden wenst. Je ontvangt dan later meer details en een uitnodiging tot het betalen van een voorschot. 

Het juiste bedrag zal nog worden meegedeeld. 

In de prijs van … euro per persoon op basis van dubbele kamer is inbegrepen : 

  • De autobusreis heen en terug. 
  • De begeleiding door plantenkenner en kweker Peter De Coninck met meerdere jaren ervaring in tuinreizen.
  • Gebruik van de audiofoon. 
  • De overnachting en ontbijt in hotel Mercure La Présidence te Dieppe. 
  • De toegangsgelden van de tuinen.  

Niet inbegrepen zijn  

  • De fooi voor de chauffeur (5 euro per persoon) 
  • Eventuele toeslag eenpersoonskamer  euro per nacht 
  • Dranken, middag- en avondmalen, persoonlijke uitgaven, versnaperingen tijdens de reis. 

Betaalde voorschotten zijn bij annulatie niet recupereerbaar. Verdere info en updates volgen na ons voorbereidend bezoek in het voorjaar. 

Meer info ? Bel gerust Peter op 0498/167807 

Echinacea purpurea ‘Virgin’

Rode zonnehoedjes, een must voor de kust !

Leverancier van perfecte snijbloemen die lang houden in een vaas, prachtige vaste plant voor een zonnige border, nectarbronnen voor vlinders en bijen, kleur in de herfst, in een bloembak of in grote groepen in de border, met zelfs een lichtgeurende bloem en medicinale eigenschappen. De Echinacea purpurea heeft het allemaal. Hij verlangt een zonnige, droge plek, verdraagt aardig wat zeewind en zout, maar houdt niet van te natte bodems vooral in de winter. Breidt zich wat uit met korte wortelstokken. De planten zijn afkomstig uit de prairies van het Oosten van Noord Amerika. Ze combineren dan ook prima met prairiegrassen zoals Panicum virgatum soorten. Er zijn heel wat nieuwe cultivars met diverse kleuren en bloemvormen op de markt. Met droge zomers in het verschiet een waardevolle borderplant, ook in tuinen aan zee. De planten worden 60-90 cm hoog en bloeien vanaf juli tot oktober. Na de bloei kunnen de bloemen worden verwijderd wat resulteert in een nabloei.

Echinacea purpura ‘Big Kahuna’
Echinacea purpurea ‘Big Kahuna’
Echinacea purpurea ‘Hope’
hmmmmm, lekkere nectar…
En de fertiele bloemetjes zitten binnenin gerangschikt volgens de reeks van Fibonacci…

Fothergilla monticola is wel zeer gul met herfstkleur

Ook de kakiboom (Diospyros kaki) pronkt met haar vruchten

Ook in dit seizoen toont de natuur zich van haar mooiste kant. Herfsttinten van rood over warmoranje tot geel manifesteren zich niet alleen in bladeren maar ook in bessen. Sierappeltjes zijn heel populair en worden toegepast in kransen en mandjes om de huiskamer op te kleuren. Zo een sierappeltje in de tuin is echt wel een juweeltje, op dit moment. Je hebt ze in struik, halfstam of hoogstam. Echte appeltjes zijn ook wel de moeite om zien : het ras Gloster bijvoorbeeld geeft een overvloedige oogst van lange rode appels met een groene onderzijde. Wie reeds nootjes gaan rapen is in een bos, zal wel merken dat er veel eikels en beukenootjes te vinden zijn dit jaar. Veeleer dan een voorbode van een strenge winter is dit het gevolg van de groeiomstandigheden vanaf de bloei na een zeer geslaagde bestuiving ; dit wil zeggen het neerkomen van stuifmeel uit de hangende mannelijke katjes op de stamper van de vrouwelijke bloempjes, die dan later de vruchten voortbrengen. Eiken en beuken kunnen echter, evenmin als Frank Deboosere, voorspellen wat komen zal.Lees verder

De aanhoudende droogte heeft veel slachtoffers gemaakt. Her en der zie je pas aangeplante bomen en heesters, maar ook reeds gevestigde beplanting die er het loodje hebben bij neergelegd. Om van gazons nog meer te zwijgen. Maar gras is gelukkig veerkrachtig, hun groeipunt zit onderaan.

Bomen en heesters daarentegen kunnen beter in het najaar worden aangeplant. De dagen zijn korter en er komt zowiezo neerslag. Precies daarom houden wij reeds meer dan 25 jaar onze open tuin dagen in het najaar, dit jaar van 22 tot en met 30 september. Om zeker te zijn dat de betrokken boom of heester afgestorven is, kan je eens krabben onder de schors om te zien of het onderliggend weefsel nog groen is. Zo ja, dan is beendermeel de ideale hulp om de plant energie te geven om nieuwe wortels te vormen. Indien niet, dan eventueel nog eens lager krabben en kijken of daar nog groen onderliggend weefsel te bespeuren valt, en het dode hout wegknippen of afzagen.

Groenblijvende hagen kunnen nu nog worden gesnoeid. In de maanden zonder ‘R’ : mei, juni, juli en augustus. En als je het vergeten bent, tweede zit is in september.

Cydalima perspectalis, de buxusmot, gespot op onze wagen in Zuid Beveland.

Momenteel doen wij ook aan monitoring van de buxusmot : Dat kan door een feromonenval in je tuin te hangen welke de motten lokt met specifieke geurstoffen. In Veurne heb ik er nog geen gezien maar her en der zijn deze mooie beestjes met hun vraatzuchtige rupsen wel al opgemerkt : ondermeer in Koksijde, Nieuwpoort, Stavele,… . Voorkomen is beter dan genezen, zoals meermaals gezegd enkele santolina takjes tussen die van de buxusplanten steken helpt de mot te verjagen. En preventief spuiten met For-Insect.

Peter

De halfwintergroene x Sycoparrotia semidecidua toont zijn juweeltjes eveneens in de winter. zoals zijn neef de toverhazelaar,

De gure oostenwind heeft de start van de lente een bijzonder frisse toets gegeven. Toch zijn planten niet bang van de kou. Integendeel, sommige planten hebben werkelijk een koudeperiode nodig om goed te kunnen gedijen. Koele temperaturen breken tevens de kiemrust van zaden. En notoire winterbloeiers zoals helleborus, winterjasmijn, toverhazelaar trekken zich van de kou niets aan.

Ook inheemse planten zoals het klein hoefblad  steekt fier zijn gele bloemhoofdjes in de koele lucht omhoog dank zij de langer wordende dagen en de reservestoffen opgeslagen in zijn rhizoomwortels. De plant wordt graag bezocht door allerlei soorten solitaire bijen, dat zijn deze die graag huizen in de steeds vaker opduikende insectenhotels. Deze samengesteldbloemige heeft evenals veel planten behorende tot de grote Asteraceae plantenfamilie medicinale eigenschappen. Zo verwijst de latijnse naam Tussilago naar zijn ondermeer hoestwerende eigenschappen.Lees verder

Wij begeleiden opnieuw een 4 daagse tuinreis naar East Anglia van zondag 17 juni tot en met woensdag 20 juni 2018

Op het programma : 

zondag 17 juni Mooie tuin van de Royal horticultural Society  RHS garden Hyde hall

Maandag 18 juni  10 u Omgeving Colchester de tuinen van de befaamde plantswoman Beth Chatto

Bekend van onder meer de Gravel garden, planten voor moeilijke en droge plekken…

14 u   de nabij gelegen tuinen van Green Island Gardens

Dinsdag 19 juni     Het levenswerk van Alan Bloom, befaamde eigenzinnige vaste plantenkweker in The Bressingham gardens

Cambridge : eventueel Kings College en het mekka van onder meer de ooievaarsbekjes (Geranium spp) Cambridge University Botanical Gardens

Woensdag 20 juni richting Dover houden we halt in het mooie Kent met zijn  Doddington Place Gardens

We houden het gezelschap graag beperkt en reizen met een kleine luxe autocar. We verblijven 3 nachten in een plaatselijk hotel op basis van half pension. Eénpersoonskamers mogelijk, tegen meerprijs. Meer info te bekomen via mail bij peter.de.coninck@skynet.be

TuinreisEastAnglia2018web

 

Voor wie er maar niet genoeg van kan krijgen staan op de kwekerij van Els en Peter heel wat geurende en kleurrijke nazomerbloeiers en heesters in prachtige herfsttooi. Ook talrijke bessen en vruchten vullen dit pallet aan omfloerst door sierlijke grassen. Tijdens de jaarlijkse Open Tuindagen van 23 sept tot en met 1 okt kan je uit al dat schoons de ideale plant voor je tuin uitkiezen, die zal weerstaan aan de moeilijke omstandigheden hier aan de kust : wind en zout, zon en droogte, klei of zand. En voor de dorstigen bij aankoop een lekker bolleke van ’t vat, in de Conincklijke serres…

Senecio greyi en Zieta, onze konijnenwatcher

Hebe pinguifolia en Elaeagnus ‘Quicksilver’

Ceanothus thyrsiflorus ‘Repens’

Populus ‘Marilandica’ tussen de damastbloemen (Hesperis matronalis)

Butia yatai

Mispel, Mespilus germanica

Tulpenboom in knop (Liriodendron tulipifera)

Ribes speciosum

Buddleja globosa

Rhaphiolepis umbellata, koreaanse mispel

Chaerophyllum hirsutum ‘Roseum’, roze ribzaad

Lupinus ‘West Country Hybrids’

de gele hoornpapaver, Glaucium flavum

Parahebe perfoliata

 

 

Petasites fragrans

Dat de dagen langer worden, hadden we al door, maar dat ze ook warmer worden konden we in februari ook al enige dagen merken. Sommige planten zijn in deze periode van nature gewoon uit de knoppen te barsten, zoals de tartaarse struikkamperfoelie, de kers prinsepia of de indiaanpruim. Op dit eigenste ogenblik verpreidt het geurend hoefblad zijn delicaat parfum,

Daphne odora Aureomarginata

maar ook de winterkamperfoelie en de vleesbessoorten wedijveren om een gunstige winterneusprikkel. Wonderbaar is de parfum van winterzoet, uitzonderlijk bedwelmend is het geurend bonte wintergroene peperboompje, Daphne odora, maar de verwante chinese papierstruik moet qua geur niet onderdoen ook al ‘bloeit ie in zijn nakie’.  Hier en daar trekken ook nog takken de aandacht, zoals die van de japanse esdoorn ‘Sangokaku’ of de geeltakkige japanse pagodeboom, wijl de sneeuwklokjes en cyclaam de bodem opfleuren.

Galanthus woronowii (thx Jan)

Lees verder