Vanaf zaterdag 17/04 mogen wij terug onze deuren openen! We doen dit graag met onderstaande voorzorgsmaatregelen voor uw en onze veiligheid.

  1. Gelieve steeds 1,5 meter afstand tot andere personen te respecteren
  2. Kom maximaal met 2 personen per gezin
  3. Kom niet als je je ziek of grieperig voelt
  4. Beperk je bezoek tot maximaal 30 minuten. Bereid je bezoek goed voor – zie onderaan voor tips
  5. Neem steeds een winkelkar, er zal materiaal klaarstaan om deze te ontsmetten. 
  6. Ontsmet je handen, dit kan aan de ingang en aan de kassa.
  7. Raak enkel aan wat je nodig hebt
  8. Eventjes geduld aan onze kassa, maximaal 1 klant per keer kan betalen
  9. Betaal zoveel mogelijk met bankcontact
  10. Aan de uitgang zullen bakjes klaarstaan om je planten naar huis te transporteren

TIPS VOOR EEN GOEDE VOORBEREIDING

Neem deze vragen door voor je bezoek:

  • Zoek je planten voor in pot of voor in volle grond?
  • Zal je nieuwe plant in de schaduw staan of in de zon? Hoeveel uren zon per dag? 
  • Hoe groot mag je plant worden?
  • Zoek je een bladverliezende of bladhoudende plant (in de winter)
  • Welke soort grond heb je in je tuin? Klei of zand?
  • Hoe groot is de oppervlakte die je wil beplanten?

(onder voorbehoud van wijzigingen)

Wij hebben ondertussen wat meer details betreffende onze tuinreis naar de prachtige tuinen in de streek rond Dieppe. We logeren met 2 overnachtingen in het **** Hotel Du Casino De Dieppe, op basis van bed and breakfast. We voorzien evenwel eveneens twee avondmalen inbegrepen in de prijs. Het ziet er inderdaad naar uit dat we een mooie tijd zullen beleven in een prachtige omgeving gedurende de langste dagen van het jaar !

Ook het programma is lichtjes aangepast (en kan nog wijzigen) :

Voor 28/06 tot en met 30/06: nog enkele plaatsen vrij

De zondag vertrekken we vanuit Veurne met een tussenstop aan de baai van de Somme, en we  bezoeken Jardin Plume te Azouville-sur-Ry, een vederlichte tuin met een weliswaar klassieke indeling die toch een betoverende en onvergetelijke indruk achterlaat, en een gevoel van lichtheid in je losmaakt. Sylvie en Patrick Quibel creëerden dit prachtige pareltje op luchtige wijze doorspekt met vaste planten rond een oude Normandische hoeve, in een spontane natuurlijke en hedendaagse stijl.

Op maandagmorgen bezoeken we eerst de tuin Le Vastérival te Sainte-Marguerite-sur-mer : de tuin van wijlen Prinses De Sturdza(1914-2009), een vrouw van Roemeense afkomst die reeds sinds 1957 op zeer eigenzinnige wijze een interessante plantkundige collectie integreerde in de ‘Jardin de la Vallée’, een bloeiend bos, interessant in de 4 seizoenen. Zij is ook de initiatiefneemster van de transparante snoei waarbij door het wegnemen van de onderste takken van bomen en heesters meer doorkijk in de beplanting wordt bekomen. We passeren het Bois des Moutiers, de befaamde tuin van sir Edwin Luytjens en Gertrude Jeckyll, die helaas tijdelijk niet te bezoeken is wegens werken.

Maandagnamiddag bezoeken we dan de privétuin van L’étang de l’Aunay, een schitterende privétuin van een gepassioneerde Jean Louis Dantec  op de falaisen van Varengeville-sur-mer.  Deze 6 hectaren grote creatie van de ‘selfmade’ amateur is een werkelijk driedimensionaal schilderij dat uitgeeft op een drietal meren omzoomd met de door de eigenaar zelf uitgezochte bijzondere planten en heesters en bomen uit de vier windstreken. We worden door hem persoonlijk rondgeleid.

Dinsdagochtend bezoeken we de privetuin van Pascal Cribier, le bois de Morville (foto bovenaan). Het is een hedendaagse creatie van deze befaamde landschapsarchitect die wereldwijd meer dan 180 tuinen en parken ontwierp. Zijn tuin met zicht op de Atlantische oceaan was terzelfdertijd zijn experimentele en toch ook atypische privétuin waar de ontwerper met licht en welgekozen bomen op de juiste plek 8 hectaren omtoverde tot een visueel juweel. Bovenaan de falaise, bij de woning straalt de tuin een origineel meer formeel karakter uit. We kunnen deze tuin van de in 2015 te Parijs overleden meester uitzonderlijk bezoeken.

Dinsdagmiddag sluiten we af met de tuin van tuinarchitect Alexandre Thomas, Le Jardin Agapanthe. Hier bezoeken we de tuin, een eigentijdse en intimistische setting met eigenzinnige en zeer verscheidene atmosferen, een charmerend parcours dat de bezoeker van verrassing naar verrassing voert in een labyrint van opeenvolgende groene ruimtes. De structuur vormt het decor voor een ruim plantenpallet op subtiele manier verbonden met het minerale door middel van gravel, terrassen en tegels, en meubels onder de vorm van banken, vazen en hekkens.

Vervolgens keren we huiswaarts vol nieuwe ideeën en Normandische energie.

Het aantal deelnemers is bewust beperkt gehouden tot 20 personen, daarom zijn er dit jaar wegens de grote belangstelling twee reizen gepland. De eerste reis vindt plaats van 19 tot 21 juni en deze is bijna volzet. Deze tweede reis vindt plaats van zondag 28 tem dinsdag 30 juni. We reizen terug met de bus en chauffeur Mathias van de Firma Sercu uit Roeselare.

Meer info ? bel gerust Peter op  0498 167807

Echinacea purpurea ‘Virgin’

Rode zonnehoedjes, een must voor de kust !

Leverancier van perfecte snijbloemen die lang houden in een vaas, prachtige vaste plant voor een zonnige border, nectarbronnen voor vlinders en bijen, kleur in de herfst, in een bloembak of in grote groepen in de border, met zelfs een lichtgeurende bloem en medicinale eigenschappen. De Echinacea purpurea heeft het allemaal. Hij verlangt een zonnige, droge plek, verdraagt aardig wat zeewind en zout, maar houdt niet van te natte bodems vooral in de winter. Breidt zich wat uit met korte wortelstokken. De planten zijn afkomstig uit de prairies van het Oosten van Noord Amerika. Ze combineren dan ook prima met prairiegrassen zoals Panicum virgatum soorten. Er zijn heel wat nieuwe cultivars met diverse kleuren en bloemvormen op de markt. Met droge zomers in het verschiet een waardevolle borderplant, ook in tuinen aan zee. De planten worden 60-90 cm hoog en bloeien vanaf juli tot oktober. Na de bloei kunnen de bloemen worden verwijderd wat resulteert in een nabloei.

Echinacea purpura ‘Big Kahuna’
Echinacea purpurea ‘Big Kahuna’
Echinacea purpurea ‘Hope’
hmmmmm, lekkere nectar…
En de fertiele bloemetjes zitten binnenin gerangschikt volgens de reeks van Fibonacci…

Fothergilla monticola is wel zeer gul met herfstkleur

Ook de kakiboom (Diospyros kaki) pronkt met haar vruchten

Ook in dit seizoen toont de natuur zich van haar mooiste kant. Herfsttinten van rood over warmoranje tot geel manifesteren zich niet alleen in bladeren maar ook in bessen. Sierappeltjes zijn heel populair en worden toegepast in kransen en mandjes om de huiskamer op te kleuren. Zo een sierappeltje in de tuin is echt wel een juweeltje, op dit moment. Je hebt ze in struik, halfstam of hoogstam. Echte appeltjes zijn ook wel de moeite om zien : het ras Gloster bijvoorbeeld geeft een overvloedige oogst van lange rode appels met een groene onderzijde. Wie reeds nootjes gaan rapen is in een bos, zal wel merken dat er veel eikels en beukenootjes te vinden zijn dit jaar. Veeleer dan een voorbode van een strenge winter is dit het gevolg van de groeiomstandigheden vanaf de bloei na een zeer geslaagde bestuiving ; dit wil zeggen het neerkomen van stuifmeel uit de hangende mannelijke katjes op de stamper van de vrouwelijke bloempjes, die dan later de vruchten voortbrengen. Eiken en beuken kunnen echter, evenmin als Frank Deboosere, voorspellen wat komen zal.Lees verder

De aanhoudende droogte heeft veel slachtoffers gemaakt. Her en der zie je pas aangeplante bomen en heesters, maar ook reeds gevestigde beplanting die er het loodje hebben bij neergelegd. Om van gazons nog meer te zwijgen. Maar gras is gelukkig veerkrachtig, hun groeipunt zit onderaan.

Bomen en heesters daarentegen kunnen beter in het najaar worden aangeplant. De dagen zijn korter en er komt zowiezo neerslag. Precies daarom houden wij reeds meer dan 25 jaar onze open tuin dagen in het najaar, dit jaar van 22 tot en met 30 september. Om zeker te zijn dat de betrokken boom of heester afgestorven is, kan je eens krabben onder de schors om te zien of het onderliggend weefsel nog groen is. Zo ja, dan is beendermeel de ideale hulp om de plant energie te geven om nieuwe wortels te vormen. Indien niet, dan eventueel nog eens lager krabben en kijken of daar nog groen onderliggend weefsel te bespeuren valt, en het dode hout wegknippen of afzagen.

Groenblijvende hagen kunnen nu nog worden gesnoeid. In de maanden zonder ‘R’ : mei, juni, juli en augustus. En als je het vergeten bent, tweede zit is in september.

Cydalima perspectalis, de buxusmot, gespot op onze wagen in Zuid Beveland.

Momenteel doen wij ook aan monitoring van de buxusmot : Dat kan door een feromonenval in je tuin te hangen welke de motten lokt met specifieke geurstoffen. In Veurne heb ik er nog geen gezien maar her en der zijn deze mooie beestjes met hun vraatzuchtige rupsen wel al opgemerkt : ondermeer in Koksijde, Nieuwpoort, Stavele,… . Voorkomen is beter dan genezen, zoals meermaals gezegd enkele santolina takjes tussen die van de buxusplanten steken helpt de mot te verjagen. En preventief spuiten met For-Insect.

Peter

De halfwintergroene x Sycoparrotia semidecidua toont zijn juweeltjes eveneens in de winter. zoals zijn neef de toverhazelaar,

De gure oostenwind heeft de start van de lente een bijzonder frisse toets gegeven. Toch zijn planten niet bang van de kou. Integendeel, sommige planten hebben werkelijk een koudeperiode nodig om goed te kunnen gedijen. Koele temperaturen breken tevens de kiemrust van zaden. En notoire winterbloeiers zoals helleborus, winterjasmijn, toverhazelaar trekken zich van de kou niets aan.

Ook inheemse planten zoals het klein hoefblad  steekt fier zijn gele bloemhoofdjes in de koele lucht omhoog dank zij de langer wordende dagen en de reservestoffen opgeslagen in zijn rhizoomwortels. De plant wordt graag bezocht door allerlei soorten solitaire bijen, dat zijn deze die graag huizen in de steeds vaker opduikende insectenhotels. Deze samengesteldbloemige heeft evenals veel planten behorende tot de grote Asteraceae plantenfamilie medicinale eigenschappen. Zo verwijst de latijnse naam Tussilago naar zijn ondermeer hoestwerende eigenschappen.Lees verder

Wij begeleiden opnieuw een 4 daagse tuinreis naar East Anglia van zondag 17 juni tot en met woensdag 20 juni 2018

Op het programma : 

zondag 17 juni Mooie tuin van de Royal horticultural Society  RHS garden Hyde hall

Maandag 18 juni  10 u Omgeving Colchester de tuinen van de befaamde plantswoman Beth Chatto

Bekend van onder meer de Gravel garden, planten voor moeilijke en droge plekken…

14 u   de nabij gelegen tuinen van Green Island Gardens

Dinsdag 19 juni     Het levenswerk van Alan Bloom, befaamde eigenzinnige vaste plantenkweker in The Bressingham gardens

Cambridge : eventueel Kings College en het mekka van onder meer de ooievaarsbekjes (Geranium spp) Cambridge University Botanical Gardens

Woensdag 20 juni richting Dover houden we halt in het mooie Kent met zijn  Doddington Place Gardens

We houden het gezelschap graag beperkt en reizen met een kleine luxe autocar. We verblijven 3 nachten in een plaatselijk hotel op basis van half pension. Eénpersoonskamers mogelijk, tegen meerprijs. Meer info te bekomen via mail bij peter.de.coninck@skynet.be

TuinreisEastAnglia2018web

 

Voor wie er maar niet genoeg van kan krijgen staan op de kwekerij van Els en Peter heel wat geurende en kleurrijke nazomerbloeiers en heesters in prachtige herfsttooi. Ook talrijke bessen en vruchten vullen dit pallet aan omfloerst door sierlijke grassen. Tijdens de jaarlijkse Open Tuindagen van 23 sept tot en met 1 okt kan je uit al dat schoons de ideale plant voor je tuin uitkiezen, die zal weerstaan aan de moeilijke omstandigheden hier aan de kust : wind en zout, zon en droogte, klei of zand. En voor de dorstigen bij aankoop een lekker bolleke van ’t vat, in de Conincklijke serres…

Senecio greyi en Zieta, onze konijnenwatcher

Hebe pinguifolia en Elaeagnus ‘Quicksilver’

Ceanothus thyrsiflorus ‘Repens’

Populus ‘Marilandica’ tussen de damastbloemen (Hesperis matronalis)

Butia yatai

Mispel, Mespilus germanica

Tulpenboom in knop (Liriodendron tulipifera)

Ribes speciosum

Buddleja globosa

Rhaphiolepis umbellata, koreaanse mispel

Chaerophyllum hirsutum ‘Roseum’, roze ribzaad

Lupinus ‘West Country Hybrids’

de gele hoornpapaver, Glaucium flavum

Parahebe perfoliata