Eerst en vooral: Kom naar onze Open Tuindagen van 25 september tot en met 3 oktober en profiteer van onze kortingen! Hier volgen 10 tips voor het planten:
- Ken je bodem: zand of klei zijn beiden totaal verschillende bodems van maritieme oorsprong. Zand is arm aan voedingsstoffen en houdt weinig water vast. Kleibodems zijn veel rijker en natter. Pas hieraan je keuze aan. Alle vlinderbloemigen groeien goed in zand, en hoef je geen stikstof te geven.
- Het aantal uren zon is mee bepalend voor je plantenkeuze, de meeste grijsbladige kustplanten gedijen beter in volle zon, olijfwilgen, escallonia, zuurbes en mahonie groeien ook in schaduw.
- Helmgras is wel de taaiste plant op de eerste lijn aan zee. Het wordt ondermeer gebruikt op de vernieuwde zeedijk in Westende. Groeit in puur zand en legt dit uitstekend vast. Het is ook verkrijgbaar in blote wortel vanaf half november. Op vlakke bodem volstaan 5 wissen per m², op een helling 6 tot 7.
- De beste groenblijvende boom voor de eerste lijn aan zee is de steeneik, de beste bladverliezende boom is de moerbei. Beiden zijn verkrijgbaar in pot en kunnen best in het najaar geplant worden met minstens een stevige steunpaal aan de westkant, waarvandaan de meeste wind komt.
- Bij elke aanplant is het wijs om in de plantput de nodige bodemverbetering aan te brengen. Vivimus steekt hierbij met kop en schouder uit boven de concurrentie, omdat naast turf (vochtreserve en zuurtegraad regelaar voor de opname van mineralen) en compost (een bron van humus en organisch materiaal) hieraan eveneens nuttige bacteriën (Bacillus) en schimmels (o.m. Trichoderma) zijn toegevoegd, wat letterlijk leven in de grond brengt. Eénmaal aanwezig gaan ze zich in de bodem immers vermenigvuldigen.
- De beste groenblijvende haagplanten voor de kust zijn de japanse kardinaalsmuts, de olijfwilg en de steeneik, in pot gekweekt 5 stuks op 2 meter, en bij de bladverliezende haagplanten liguster, haagbeuk, meidoorn en deze worden in blote wortel geplant vanaf november, 5 stuks op een meter.
- De afstand tot het zeewater speelt een grote rol bij de weerstand aan de zoute zeewind. Op een kilometer van het strand kan je ook groene of rode beuk toepassen, hoewel die ook kunnen verbranding vertonen bij aanhoudende noorderwind.
- Rozen zijn uitstekende kustplanten, enkele wilde soorten groeien in de duinen. Ze zijn rijkbloeiend en droogtebestendig. 30 jaar geleden was hier zelfs een rozenkwekerij gevestigd. Alle planten van de grote rozenfamilie zijn trouwens uitstekende planten voor de kust. Mispels bijvoorbeeld : je hebt rotsmispels, dwergmispels, glansmispels, Koreaanse mispels, maar ook alle fruitbomen behoren tot de rozenfamilie. Wees er dit jaar tijdig bij, want ze worden schaarser.
- Als je eens wat anders wil dan bij de buurman dan kan je bij ons terecht voor bezembossies, hazenoren, zeevenkel, oesterblad, lamsoren, wolfsmelk, zeedruif, steenlindes, schijnhulsten, vedergrassen, sneeuwballen, ooievaarsbekjes, wildemanskruid, oude wijvekes, vergeet-me-nietjes, leliegrassen, prachtriet, duindoorn, Mexicaanse oranjebloesems, zonneroosjes, meloenboompje …
- Een plant leeft niet van zon en vocht alleen. In goeie potgrond zit voor 100 dagen meststof, nadien moet je voeding bijgeven. Stikstof voor de groei (maar dat hebben vlinderbloemigen niet nodig, en in poldergrond zit er reeds veel), fosfor voor de bloei en wortelvorming (beendermeel, de duracellekes voor je plant), potas (tuinkali) voor de vruchtzetting, magnesium (kieseriet) voor de bladgroenkorrels. Lavameel bevat bovendien silicium wat de plant een dikkere pel geeft, en een reeks onontbeerlijke micro-elementen waardoor ze beter weerstand zullen bieden aan stress, ziekten en plagen. Je strooit het bovenop de plant of op de bladeren zoals je poedersuiker op een pannenkoek strooit. Zéér effectief !