Gespot in de tuin

Na het koude en natte eerste kwartaal is eindelijk wat lentegevoel te bespeuren. En om de schade in te halen zijn we nu ook open op zondag van 10 tot 13 u, en dit tot en met 17 mei. bloembakEr is op zondag 26 april speciale aandacht voor het vullen van bloembakken. Er zijn tegenwoordig ook fruitboompjes beschikbaar die in een bloembak op je terras of balkon kunnen gedijen  !

 

Door het kille voorjaar is alles een beetje achter en kan er nog met blote wortel worden geplant tot eind april. Het is nu ook tijd om wat bij te mesten, en eens de toer te doen om te kijken of je planten geen plagen te verduren hebben. Na deze zachte winter is er veel meer van dat klein gespuis dat zich aan onze planten tegoed doet te verwachten.

Op olijfwilg vinden we nogal veel Elaeagnusbladvlo,  de Cacopsylla fulguralis. Een klein vliegend beestje met dakvormige vleugels van ongeveer 3 à 4 mm dat nogal lelijke larven nalaat op de bladonderzijde. Deze doen zich tegoed aan het suikerrijke plantensap en laten aan hun achterlijf een wasachtig staartje bengelen. Ook morsen ze nogal bij hun maaltijd zodat zich op de bladeren eronder een zwarte roetdauwschimmel ontwikkelt op het kleverige zoete goedje, wat de fotosynthese gaat belemmeren. Daarnaast vinden we ook het alomtegenwoordige spint dat zijn deel van de zoeternij opeist. Op tijd ingrijpen is hier de boodschap.

Ook de taxuskever laat her en der zijn sporen na. Deze loopkever is vooral ’s nachts op poten waarbij hij typische uitkepingetjes in de bladrand vreet. Laat hem geen eieren leggen, want zijn melkwitte larven met bruine kop zijn echte snoodaards !

Geef een reactie