Rostrinucula dependens, de huilende buddleja

Een mooie najaarsbloeier

Rostrinucula dependens

is een Chinese bladverliezende struik die in cultuur nog steeds een echt buitenbeentje is. De struik uit de familie  van de lipbloemigen (waartoe ook de lavendel, salie en tijm behoren) wordt ongeveer 150 centimeter hoog en bloeit laat op het seizoen: van september tot november. Op het einde van de takken verschijnen de 15 tot 25 centimeter lange, naar beneden afhangende bloemaren. De bloemen zijn roze-paars en hebben lange meeldraden.

Deze struik is redelijk goed winterhard. De plant is te zien in onze kniptuin. Ook in Arboretum Kalmthout staat hij al jaren op een zonnig plekje in de patiotuin. Je kiest best voor een goed gedraineerde bodem. Het is aangeraden om de basis van de plant wat te beschermen met een laag herfstblad of bladcompost, ook turf of schors, cacaodoppen of cocossnippers kunnen hiervoor dienstig zijn. De grijsbladige takken vriezen elke winter in zoals bij een Lavatera. Na de winter loopt deze struik gewoon terug uit. Rostrinucula dependens komt voor uit zuiden van China waar hij groeit op een hoogte tussen 600 en 2.500 meter.

We hebben enkele planten van dit tuinjuweeltje in voorraad, maar kom hem eerst eens bewonderen in onze kniptuin !

Peter

PS vanaf 15 oktober nemen wij deel aan de Actie ‘Plant nu de lente’ waarover je meer info vindt op de website www.groenvanbijons.be

Geef een reactie