Naar de botten

IMG_9028

Sarcococca parfumeert februari

Rep je eens naar je tuin, goedgemutst en geschoeid in stevige botten uiteraard, en kijk eens naar de veelbelovende knoppen en botten van het groen om je heen. De dagen zijn zienderogen aan het lengen en al wat heester is heeft de overvloedige zonne-energie van het najaar omgezet in zetmeel en bloemknoppen à volonté. Kijk maar eens naar de Sarcococca confusa, de zoete palm zoals ze die in Engeland noemen, ook wel vleesbes genoemd, die verspreidt momenteel kwistig zijn verfijnd parfum die ontspruit aan talrijke kleine parelwitte bloempjes in de bladoksels. Dit sieraad doet het ook in volle schaduw en zal uw in zijn nabijheid steeds verrassen met zijn verfrissende neusprikkels.

 

IMG_8992

Judasboom

 

Ook de Cercis siliquastrum ofte judasboom weet van de najaarswarmte : de vlindervormige bloemen die zich reeds ontvouwen vooraleer de bladeren verschijnen zullen het voorjaar schilderen met roze gloed.

IMG_8989

Winterzoet

 

Winterzoet of Chimonanthus praecox is al geruime tijd bezig : zij bedwelmen de omringende atmosfeer met ware genoegdoening en toveren een zonnige februaridag om tot een verrukkelijke belevenis.

IMG_8987

Azara serrata

IMG_8995

Azara microphylla

 

Azara serrata houdt zijn gouden juweeltjes nog even in de schubjes tot zijn verwant Azara microphylla er genoeg van heeft de omgeving met vanillegeur te besprenkelen.

 

 

 

Ook menig hazelaar laat zijn troeven zien :

Winetrbloei05

Toverhazelaar : Hamamelis intermedia’ Diana’

 

IMG_9004

Corylopsis spicata, de schijnhazelaar

IMG_9005

Corylus maxima ‘Rode Zellernuss’

De rode hazelaar laat zijn sierlijke mannelijke hangende trossen los, de schijnhazelaar ontbloot zijn  frêle bleekgele klokjes, en de toverhazelaar gaat helemaal door het kleurrijke lint.

 

 

 

 

IMG_9024

Distylium racemosum

IMG_9007

Ulmus pendula ‘Mauro’

De hiermee verwante wintergroene Distylium racemosum ontbloot alvast zijn rode troefkaarten.  En zelfs een treurende Ulmus pendula ‘Mauro’ geeft de moed niet op !

Ondertussen schilderen Ceanothus en Teucrium het blauw. IMG_8997 IMG_9003

Redenen genoeg om stante pede uwe luie zetel te verlaten dus !

Peter

Geef een reactie