Enige winterbloeiers

Viburnum x bodnantense 'Dawn' 2

Viburnum x bodnantense ‘Dawn’

De hamamelis of toverhazelaar is wel een topper met zijn lintvormige bloemen. Het is een heester waar je absoluut geen werk aan hebt : lang bloeien, je hoeft niet te snoeien, een mooi ontluikend blad in de lente, dat zich mooi ontwikkelt in de zomer en een mooi geel-oranje-rode herfstkleur vertoont. Hamamelis bestaat in diverse cultivars, en de cultivars ontwikkeld door Jelena de Belder de befaamde plantswoman van het arboretum van Kalmthout zijn wereldwijd geliefd. Een mooie cultivar met rode bloemen is genoemd naar haar dochter Diane.

Ander moois dat nu bloeit en tegelijk lekker geurt is de Lonicera fragrantissima, een struikvormend broertje van de bekende kamperfoelie, de geurende klimplant. De bloemen zijn wit maar verspreiden een sterk natuurlijk parfum. In een periode waarin slechts weinig insecten onderweg zijn loont het de moeite de zeldzame passerende exemplaren te lokken met de belofte van een heerlijke beloning onderin de bloemen onder de vorm van nectar. Het enige wat de plant van het insect in ruil daarvoor verlangt is een beetje stuifmeel van de ene bloem naar de stamper van een andere te brengen.

Ook Viburnum bodnantense tooit zich met roze ponponnetjes, net als

bij Viburnum farreri waar ze sterk op lijken. Sarcococca’ s zijn groenblijvende winterbloeiers die met hun kleine witte bloemen een zeer sterk aroma verspreiden. Het is dan ook aangewezen deze heestertjes nabij een plek te planten waar je vaak passeert : het zal je verbazen hoe deze kleine struikjes je telkens weer verrassen met hun bedwelmende geur in de anders zo sombere winterperiode.

Gelukkig zijn de dagen alweer wat aan het lengen….

Peter

PS De kwekerij is gesloten tot en met 20 januari

Geef een reactie