Blikvangers

De Japanse dwergkwee Chaenomeles superba ‘Cameo’ chaenomeles_cameo_is een sierheester die momenteel bloeit met dubbel zalmroze bloemen. Deze bladverliezende plant, die niet zo vaak wordt aangeboden wordt tot een meter hoog en breed. Er zijn eveneens rood en wit bloeiende variëteiten. De vruchten van deze struik verspreiden een aangename geur en kunnen als een potpourri in huis worden gebruikt.

Verschillende wolfsmelksoorten zijn op dit ogenblik eveneens in vol ornaat. De Euphorbia myrsinites is een lage, wintergroene soort met stijf stervormig afhangend loof en gele bloemen. Deze plant bevat een wit giftig melksap, waaraan de plant haar naam ontleent. Bij snoeien is het dan ook raadzaam om handschoenen te dragen, daar het sap blaren op de huid kan trekken. Een statige verschijning is de hogere soort Euphorbia characias ‘Wulfenii’, die met zijn ruim een meter hoge gele bloeiwijzen boven grijs smal lancetvormig blad werkelijk de show steelt.

Een uitstekende bodembedekker is dan weer de Euphorbia amygdaloides var. robbiae, een groenblijvende plant die zich eveneens uitbreidt met donkergroen spatelvormig blad en momenteel gele bloei. Daar wolfsmelksoorten giftig zijn worden ze niet door konijnen opgegeten. Het zijn eveneens uitstekende kustplanten : zelfs in zand zullen ze goed gedijen.

 

Voor wie last heeft van de reiger in de vijver nog deze tip : een grote buis onderaan in de vijver waarin de vis zich kan verschuilen doet prima dienst. Dit kan ook een regenton zijn waarvan de bodem werd afgezaagd en verzwaard met enkele stenen. Of gewoon een platte steen laten rusten op 3 andere stenen.

 

Geef een reactie