Fungi

SchimmelziekteLaten we het eens over Phoma hebben, een schimmelziekte in planten die de laatste jaren sterk in opmars is. Het visitekaartje van deze schimmel is een paarsomrande bruine vlek die we aantreffen op de bladeren van Viburnum tinus of Hydrangea soorten. Ook Thuya plicata ‘Atrovirens’ is gevoelig, samen met Buxus, Caryopteris, Cornus, Escallonia en lavendel. Erge aantasting kan aanleiding geven tot takkankers bij viburnum soorten en bij maagdenpalm of Vinca.


Deze schimmel is vooral een zwakteparasiet, dit wil zeggen dat hij na vorstschade of bij voedselgebrek, te dichte stand of vochtovermaat op de bladeren kan verschijnen.
Het komt er dus op aan de plant in conditie te houden door voldoende te bemesten en de groeiomstandigheden optimaal te houden. Een hortensia die in de zon staat zal al rapper tekenen van Phoma-aantasting vertonen : het is immers een schaduwplant zoals buxus.
Daarnaast kan ingegrepen worden met fungiciden, bijvoorbeeld Sporgon. Het bestuiven met lavameel of spuiten met versterkende middelen zoals Vacciplant en heermoesgier kan eveneens soelaas brengen.

lees ook : Peters Plantgazette

Geef een reactie