Help, mijn tuin is een rosse buurt !

De aanhoudende droogte heeft veel slachtoffers gemaakt. Her en der zie je pas aangeplante bomen en heesters, maar ook reeds gevestigde beplanting die er het loodje hebben bij neergelegd. Om van gazons nog meer te zwijgen. Maar gras is gelukkig veerkrachtig, hun groeipunt zit onderaan.

Bomen en heesters daarentegen kunnen beter in het najaar worden aangeplant. De dagen zijn korter en er komt zowiezo neerslag. Precies daarom houden wij reeds meer dan 25 jaar onze open tuin dagen in het najaar, dit jaar van 22 tot en met 30 september. Om zeker te zijn dat de betrokken boom of heester afgestorven is, kan je eens krabben onder de schors om te zien of het onderliggend weefsel nog groen is. Zo ja, dan is beendermeel de ideale hulp om de plant energie te geven om nieuwe wortels te vormen. Indien niet, dan eventueel nog eens lager krabben en kijken of daar nog groen onderliggend weefsel te bespeuren valt, en het dode hout wegknippen of afzagen.

Groenblijvende hagen kunnen nu nog worden gesnoeid. In de maanden zonder ‘R’ : mei, juni, juli en augustus. En als je het vergeten bent, tweede zit is in september.

Cydalima perspectalis, de buxusmot, gespot op onze wagen in Zuid Beveland.

Momenteel doen wij ook aan monitoring van de buxusmot : Dat kan door een feromonenval in je tuin te hangen welke de motten lokt met specifieke geurstoffen. In Veurne heb ik er nog geen gezien maar her en der zijn deze mooie beestjes met hun vraatzuchtige rupsen wel al opgemerkt : ondermeer in Koksijde, Nieuwpoort, Stavele,… . Voorkomen is beter dan genezen, zoals meermaals gezegd enkele santolina takjes tussen die van de buxusplanten steken helpt de mot te verjagen. En preventief spuiten met For-Insect.

Peter

Geef een reactie