Bang van bomen ?

Hij is daar weer met zijn bomen, zul je zeggen. Inderdaad, wat zou je van een boomkweker anders verwachten. 

Ligustrum japonicum 'Texanum' op stam : een groenblijvend bolboompje met witte bloei.

Ligustrum japonicum ‘Texanum’ op stam : een groenblijvend bolboompje met witte bloei.

Toch wil ik hier nogmaals een pleidooi houden voor het planten van bomen. Sommigen zullen zich de boomplant-akties van jaren terug nog wel herinneren. De redenen die toen aan de basis van deze aktie lagen blijven vandaag de dag evenveel, zo niet nog méér van toepassing : bomen vervullen vele funkties. Het planten van een boom helpt de hoeveelheid koolzuurgas in onze atmosfeer verminderen, wat op zijn beurt helpt het globale opwarmen van het klimaat tegen te gaan. Vervuilende stoffen en gassen worden door bomen geneutraliseerd. Naast ideale luchtzuiveraars bieden bomen ook schaduw en koelte. Wie een boom plant, doet dit tenslotte ook voor het welzijn van de volgende generaties.

In onze winderige Westhoek vormen elzen en veldesdoorns de ideale windschermen. Dat bomen met hun gebladerte ook een goede geluidswering vormen zal eenieder beamen die langs ons steeds drukker wordend wegennet woont; bomen zijn tevens de beste visuele afscherming van storende elementen zoals silo’s en andere bedrijfsinfrastruktuur. Bomen bieden privacy en weren ongewenste inkijk; bomen verhinderen bodemerosie, draineren de bodem, en geven via de bladval mineralen terug aan de bodem.

Groenblijvende bomen zoals steeneik

De Steeneik staat zijn mannetje op de Esplanade

De Steeneik staat zijn mannetje op de Esplanade

en de bloeiende Magnolia grandiflora

De groenbijvende beverboom heeft grote witte geurende bloemen

De groenbijvende beverboom heeft grote witte geurende bloemen

bieden ook in de winter beschutting. Bomen geven lommer en onderdak aan menig wild en vee; en dan hebben we het naast hun esthetische en ecologische nog niet gehad over hun economische waarde ! Hout voor bouw, meubels en verwarming, fruit en noten, medicijnen… .

Onder een boom is het frisser dan onder een parasol : met het verdampend water verdwijnt ook warmte en bekomen we een natuurlijke airco. In het bos of onder een boom is het altijd frisser dan onder een luifel of parasol. En bomen zijn eveneens waterpompen : ze helpen mee de bodem draineren bij wateroverlast.

Redenen genoeg dus om nu eens goed in te schatten waar er nog een boompje in je omgeving past en je te reppen naar de kwekerij, want het is nu de ideale tijd voor het planten van bomen. Er is tevens een ruime keuze : fruitbomen in laagstam, halfstam of hoogstam, groenblijvende steeneiken, liguster op stam, en diverse karaktervolle sierbomen zoals de Morus alba ‘Macrophylla’. 

De grootbladige moerbei geeft frisse lommer... ;

De grootbladige moerbei geeft frisse lommer… ;

Geef een reactie