Najaar 2014

Gewoonweg schitterend, dit najaar. Overvloedig lokken vruchten en bessen verspreiders van de zaden van bomen en heesters waaraan ze hangen met felle kleuren en lekker vitamientjes bevattend vruchtvlees. Pluk mij en word er beter van. Dat is de essentie van de eeuwenoude relatie tussen plant en dier. Voor trekvogels die meestal langs de kusten zuidwaarts trekken is het een welkome bron van energie.

Dit jaar is de kans groot dat de suikers in de duindoornbessen (Hippophae rhamnoides) aan de struiken gisten tot alcohol. Dan kunnen we zatte trekvogels zoals kramsvogels en koperwieken in onze duinen aantreffen.

Dit jaar is de kans groot dat de suikers in de duindoornbessen (Hippophae rhamnoides) aan de struiken gisten tot alcohol. Dan kunnen we zatte trekvogels zoals kramsvogels en koperwieken in onze duinen aantreffen.

Daarom staan onze duinen dan ook vol van bessenrijke struiken : de vogels droppen na het nuttigen van de vitaminerijke bes de erin vervatte zaden een beetje verder neer samen met een beetje mest, precies wat de plant met zijn opvallende vrucht probeert te bereiken: nakomelingen.

Vogeltje content, plant tevreden. Deze samenwerking tot wederzijds voordeel wordt ook wel symbiose genoemd.

In de loop der tijd heeft de mens zich omringd met nuttige vruchtbomen en planten en heeft via selectie en kruising een resem zogenaamde cultuurplanten rond zich verzameld, waarvan menig vrucht bijdraagt tot zijn algemeen welzijn. Druif en vijg, appel en pruim, aardbei en framboos maken deel uit van ons voedselpakket, en leveren ons levensnoodzakelijke vitaminen en mineralen. maar ook antioxidanten die bepaalde soorten kanker voorkomen.

De mooie bloem van de granaatappel - Punica granatum

De mooie bloem van de granaatappel – Punica granatum

20141105_165652

Diospyros kaki in zijn element

cudtr

Cudrania tricuspidata, familie van vijg en moerbei !

Ook exotisch fruit zoals kiwi en kaki , granaatappel en meloenbes kunnen met succes in onze tuinen worden gekweekt. En wat je zelf kweekt smaakt altijd lekkerder… . Meestal zit het beste zelfs nog in de pel van het fruit : daar zitten namelijk bacteriedodende stoffen die ervoor zorgen dat rottingsbacterien en schimmels geen toegang krijgen tot het sappige vruchtvlees.

De granaatappelvrucht begint zich te vormen, ook leverancier van grenadine !

Dat is voor ons mensen aardig meegenomen. Rode wijn is daarom gezonder, en in de pel van de granaatappelschil zitten stoffen die de gevreesde ziekenhuisbacterie (MRSA) onder de knie krijgen.

Appels niet schillen, maar wassen is dan ook de boodschap. Op naar de pluktuin !

Peter

Geef een reactie