Jasmijnentijd

Het zal weer danig op de proef gesteld worden, ons reukorgaan. Momenteel openen zich de bloemen van tal van jasmijnen. Yasmine is het perzisch voor welriekende bloem, en wat dacht je, eveneens een meisjesnaam, bekoorlijk zelfs. Tal van jasmijnen vervullen de lucht met hun welriekend parfum.

Sterjasmijn : beter dan CHANEL N°5 !!

Sterjasmijn : beter dan CHANEL N°5 !!

Vooreerst is er de echte jasmijn of de Jasminum officinale. De soortnaam geeft aan dat deze winterharde klimplant ook medicinaal gebruikt wordt. Het is een bladverliezende klimplant die op de juiste plek tot 9 m hoog wordt, met bedwelmende, witte bloemen. Het blad is geveerd zoals dat van zijn neef uit oost Azië, de Jasminum humile, die met gele geurende bloemen de zomer opfleurt. Deze laatste is een voor onze streek voldoende winterharde struik die tot 2 meter hoog wordt. Beiden zijn olijfachtigen (Oleaceae) waartoe ook de geurige seringen of Syringa soorten behoren, die bij ons ook wel eens vaak –verkeerdelijk – jasmijnen genoemd worden.

De sterjasmijn is dan weer een zelfhechtende wintergroene klimplant en wordt in het latijn Trachelospermum (of Rhynchospermum) jasminoïdes genoemd. Uiteraard verwijst de soortnaam naar de witte, stervormig geurende bloemen. Deze mooie klimmer met glanzend groenblijvend blad bereikt tot 5 m en verdraagt bovendien zoute zeewind ! Ook de soortnaam van de Heptacodium jasminoïdes verraadt het aspect van zijn witte bloemen : een verrukkelijke geur, maar dan in het najaar. De geslachtsnaam Heptacodium verwijst naar de hoofdjes van 7 bloemen, en wordt in china ‘The Seven Son Flower’ genoemd. Na het afvallen van de witte bloemblaadjes verschijnen rode kelkblaadjes : het is alsof de plant een tweede keer bloeit, maar dan in een ander kleurtje !

Ook de afschilferende bast en de drienervige hangende blaadjes maken van deze tot 2 m hoge bladverliezende heester een volwaardig sieraad voor de tuin. Het is niet voor niets een broertje van de kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae).

Tenslotte is er de onvolprezen boerenjasmijn of Philadelphus : de vele soorten van dit geslacht zorgen ervoor dat zelfs in de kleinste tuinen de junimaand onvergetelijk wordt, door het verspreiden van de kostbaarste geuren op de langste dagen van het jaar voor de geringste kostprijs !

Peter

Geef een reactie