Tuinperikelen

 

De trend van de natte winters lijkt zich te bestendigen. Al dat overtollig water is nefast voor de fijne haarworteltjes van onze tuinplanten; vooral droogteminners en zonnekloppers zoals lavendel, tijm, rozemarijn houden niet van natte voeten. HuidmondjesGroenblijvende planten en heesters fungeren ook als pompen, zij zorgen ervoor dat de eromheen staande planten gedraineerd worden. Hun bladeren blijven immers water uit de bodem verdampen via de huidmondjes.

98 procent van het door de wortels opgenomen water verdampt immers via deze met twee lipjes afsluitbare openingetjes op de bladonderzijde.

Wanneer planten? Het plantseizoen is nog volop aan de gang. Wie in het najaar niet de tijd of de mogelijkheid had om bomen, rozen en fruitgewassen te planten kan nu nog aan de slag : zolang de grond maar niet hardgevroren ligt kan je planten. Tot eind april kan met naakte wortel geplant worden. En er kan nog altijd een boompje bij, zeker hier in onze streek.

Veel dennen of , je weet wel, die coniferen met die lange naalden – die ze soms ook verliezen…- zien er maar triestig uit : her en der grote bruine plekken in de kruin en aan de taktoppen. Dit is een gevolg van de dennenluis, een Cinara soort, en zelfs in deze winter ziet het er niet naar uit dat die beestjes zullen verdwijnen door de vorst. Veel van die bomen moeten er dan ook aan geloven. Een goed alternatief voor zo een groenblijvende boom die ook in de winter bescherming biedt tegen wind en inkijk is de steeneik of Quercus ilex. Ook als haagplant is steeneik zeer geschikt en goed windbestendig !

PS : er zijn nog enkele plaatsen vrij voor de tuinreis die ik begeleid in juni naar Somerset en Devon !

 

Geef een reactie